Menu Created with Sketch.
Created with Sketch.
Barometer Home

De Vanden Borre-duurzaamheidsbarometer

Vanden Borre verfijnt zijn duurzaamheidsbarometer en stimuleert merken om de duurzaamheid van producten die ze op de Belgische markt verkopen te verbeteren door ze betrouwbaarder en herstelbaarder te maken. De barometer geeft inzicht over de duurzaamheid van huishoudtoestellen en maakt het mogelijk merken te beoordelen.

De kracht van Vanden Borre: het aanbieden van een dienst na verkoop die uniek is in België. Als marktleider op dit vlak legt het bedrijf herstellingen in handen van zijn eigen team van gespecialiseerde technici. 180 experts in de dienst na verkoop zorgen jaarlijks voor meer dan 180.000 tussenkomsten, waarvan meer dan 65.000 bij de klanten thuis.

Wat is de duurzaamheidsbarometer van Vanden Borre?

Voor Vanden Borre is een duurzaam product een betrouwbaar en herstelbaar product. Vanden Borre heeft een berekening ontwikkeld om duurzaamheid te meten. Die berekening is rechtstreeks gebaseerd op de in de database geregistreerde herstelgeschiedenis en op elementen zoals beschikbaarheid en prijs van reserveonderdelen, een nieuwe functie sinds 2022.

De barometer is niet alleen bedoeld als een overzicht voor de algemene duurzaamheid van producten, maar ook als een instrument dat merken begeleidt naar meer duurzaamheid, als een ondersteuning voor inspanningen op verschillende niveaus. Hij maakt deel uit van de algemene strategie van de Belgische ondernemingen om actief bij te dragen aan de overgang naar een meer duurzame economie.

Duurzaamheidsscore

Voor elke productcategorie toont de barometer de 3 merken met de hoogste duurzaamheidsscore. Deze score wordt berekend op basis van het gemiddelde van de betrouwbaarheidsscore en herstelbaarheidsscore. Hoe hoger de score, hoe langer het toestel optimaal zou moeten werken en hoe meer het merk als duurzamer wordt beschouwd.

De duurzaamheidsbarometer van Vanden Borre is gebaseerd op 2 pijlers:

Betrouwbaarheidsscore

Deze score wordt berekend op basis van het aantal toestellen onder garantie, die in het voorgaande jaar hersteld of ingeruild werden door de dienst na verkoop van Vanden Borre, in verhouding tot het totale aantal verkochte toestellen.

Herstelbaarheidsscore

Deze score geeft een indicatie van de herstelbaarheid van de toestellen van een merk. De score wordt berekend op basis van het herstelpercentage (verhouding herstel/omruil), beschikbaarheid en prijs van reserveonderdelen.

FAQ

Wat is het doel van de duurzaamheidsbarometer van Vanden Borre?

De duurzaamheidsbarometer geeft informatie over de algemene duurzaamheid per productcategorie en per merk. Deze score wordt berekend op basis van de betrouwbaarheid en de herstelbaarheid van de producten van de verschillende merken.

Waarom is de duurzaamheidsbarometer van Vanden Borre nuttig?

De duurzaamheidsbarometer van Vanden Borre maakt deel uit van de actieve aanpak van Belgische bedrijven om naar een duurzamere economie toe te werken. Vanden Borre is zich bewust van de uitdagingen i.v.m. duurzaamheid en werkt samen met merken om de levensduur van toestellen te verlengen door ze betrouwbaarder en herstelbaarder te maken. Door deze informatie beschikbaar te stellen wil Vanden Borre de discussie openen over de duurzaamheid van huishoudtoestellen die op de Belgische markt worden verkocht.

Wat zijn de evaluatiecriteria van de duurzaamheidsbarometer?

De duurzaamheidsbarometer is gebaseerd op het aantal uitgevoerde herstellingen, de prijs en de beschikbaarheid van reserveonderdelen. Deze 3 gegevens samen geven je een overzicht van de algemene duurzaamheid per productcategorie en per merk.

Kan ik de duurzaamheidsbarometer gebruiken voor alle Vanden Borre-producten?

Momenteel is de duurzaamheidsbarometer ontwikkeld voor 6 productcategorieën: groot elektro, inbouw en keuken, klein elektro, tv & audio, multimedia en telefonie.